Tijs Delbeke bezingt de liefde. Met de woorden van Bart Moeyaert.

M-idzomer Tijs Delbeke en Bart Moeyaert

U heeft het misschien nog niet gelezen, maar Leesmenu is naar M-idzomer in Leuven geweest. En u heeft het misschien nog niet gehoord, maar we hebben daar enorm van genoten. En – omdat u zelf ook aanwezig was? – misschien heeft u wel gemerkt dat we tot nu toe één topoptreden schaamteloos links hebben laten liggen. Hoog tijd, dus, om dat goed te maken. Wat we u namelijk niet willen ontzeggen is een rustige, intieme set waarbij de poëzie van schrijver Bart Moeyaert en het muzikaal kunnen van multi-instrumentalist Tijs Delbeke – bekend van bands als Sir Yes Sir en Dez Mona – prachtig samengingen.

Hun programma heet Rood rood, naar hun gelijknamige ep, en bezingt alle aspecten van de liefde. Het publiek werd er op zondagavond waarlijk romantisch van. Leesmenu sprak na de set met Tijs Delbeke over deze bijzondere samenwerking.

Schrijver zkt. zanger

Het verhaal van Bart Moeyaert featuring Tijs Delbeke start bij het programma Schrijver zkt. zanger van Radio 1, waarbij dertien auteurs een tekst schreven voor een door hen gekozen muzikant – die daar, op hun beurt, een lied van maakten. Delbeke was aangenaam verrast toen Moeyaert hem uitkoos. “We hadden elkaar eigenlijk maar een keer ontmoet op een concert van Dez Mona, een van de bands waarbij ik speel. Ik vond het eigenlijk een ideaal project van Radio 1, en ik heb meteen ja gezegd.” De samenwerking liep vanaf het begin gesmeerd. Hun nummer De waarheid krijgt een stoel werd een succes en het duo had de smaak te pakken. Dit leidde tot een volledige ep, Rood rood, waarvoor Delbeke nog meer van Moeyaerts teksten op muziek zette.

Romantiek à volonté

“Werken aan deze plaat was een hele andere ervaring. Normaal schrijf ik eerst de muziek, en gooi ik daar dan de tekst op – desnoods met wat nonsenswoorden die op de melodie passen. Maar nu was de tekst er eerst.” Het was bovendien de eerste keer dat Delbeke in het Nederlands zong. “Moeyaerts teksten lenen er zich natuurlijk wel voor om op muziek te zetten – hij is heel goed in metrum en ritme. En de tekst van De waarheid krijgt een stoel vond ik meteen prachtig.” Het werd uiteindelijk een plaat over het thema der thema’s: de liefde. “We hebben er voor gekozen om rond dat onderwerp te werken, en het dan heel breed uit te werken.” Of hij zelf een romantische ziel is? Daar antwoordt Delbeke lachend op. “Romantisch in sommige opzichten misschien, maar ik ben niet het type dat snel een roos aan de deur afgeeft. Bart is volgens mij wel heel romantisch.”

Goesting

Voor Delbeke een van de meest druk bezette mannen in de Vlaamse muziekscene was, studeerde hij Germaanse talen. Van literatuur kent hij dus wel wat. “Ik heb nu heel weinig tijd om te lezen, maar er zijn boeken zoals bijvoorbeeld die van Reve of Coetzee, die ik blijf herlezen.” Mag het publiek nog meer werk verwachten van dit literaire duo? “Telkens we samen op een podium staan, amuseren Bart en ik ons rot. Maar we hebben ook allebei een drukke agenda.” Zowel Delbeke als Moeyaert zijn met een reeks andere projecten bezig, en hoewel ze genieten van hun samenwerking, zit er niet meteen nieuw werk aan te komen. Maar dat de goesting er is, is meer dan waar. “Het zou misschien even kunnen duren, maar we zien een vervolg op Rood rood zeker zitten.”

Tekst: Lindsi Dendauw en Jana Dejonghe

Foto: Jana Dejonghe

Written by