The Selected Works of T.S. Spivet

Reif Larsen - The Selected Works of T.S. Spivet

Je hebt, no doubt, al gehoord van het boek S., dat de laatste tijd heel wat aandacht heeft mogen genieten. Prachtige uitgave, een tweede verhaal dat verteld wordt in de marges van het boek, bijgevoegde artikels, kaartjes, noem maar op. Kortom: een boek dat gewoon ook een leuk hebbeding is.

Nu wil ik u vertellen dat dit heus niet het enige boek is dat je door zijn uiterlijk alleen al overtuigt dat je het in je boekenkast moet en zal hebben. Enkele jaren geleden kwam Amerikaans auteur Reif Larsen met z’n debuut The Selected Works of T.S. Spivet op de proppen (dat in 2013 ook verfilmd is door niemand minder dan Jean-Pierre Jeunet, onder de titel The Young and Prodigious T.S. Spivet).

T.S. (kort voor Tecumseh Sparrow) is twaalf jaar oud, leeft met z’n gezin op een ranch in Montana, is heel slim en heeft een obsessie voor cartografie. Hij beleeft en ordent de wereld waarin hij woont door middel van kaarten en tekeningen die hij noteert in verschillende notitieboekjes. Het boek trekt de lezer in de gedachten van het jonge hoofdpersonage door middel van zijn eigen tekeningen, kaarten, overzichten, bedenkingen, pijltjes en ga zo maar door – de marges van het boek zijn hiervoor zelfs speciaal verbreed. Wanneer het Smithsonian Institution in Washington hem, niet wetend hoe jong hij is, een prestigieuze prijs toereikt, besluit T.S. die persoonlijk in ontvangst te nemen en trekt hij er in z’n eentje op uit. Wat volgt is een dolle reis van duizenden kilometers waarin het jonge genie overweldigd wordt door de wijde wereld die hij nu voor het eerst ontdekt en probeert te begrijpen, en hij de tragische dood van zijn broer leert verwerken.

Reif Larsen - Selected Works of T.S. Spivet foto Jana

The Selected Works of T.S. Spivet is een geslaagd werk dat zowel humoristisch en lichtvoetig als aangrijpend is. De schrijfstijl, in combinatie met de illustraties, trekt de lezer in de gedachten van een jong en hoofbegaafd kind dat nog nooit buiten de grenzen van de ranch waar hij is opgegroeid geweest is, en op z’n eentje geconfronteerd wordt met de buitenwereld – waardoor hij veel leert over die wereld, maar ook over zijn familie en zichzelf. Hoewel het boek traag op gang lijkt te komen (boeken waarbij er méér is dan enkel tekst vergen nu eenmaal wat meer tijd dan andere), krijgt het een geleidelijk maar gestaag ritme eens T.S. zijn reis aangevat heeft, om dan af te sluiten met een misschien typisch Amerikaans, maar hartverwarmend einde.

Conclusie? The Selected Works of T.S. Spivet is een hebbeding, maar een aanrader vast en zeker ook.

8/10

Foto: Jana Dejonghe

Written by