Kinder- en jeugdjury Vlaanderen: dé hobby voor kinderen die graag lezen

KJV

De boekenmarkt is enorm. En ja, dat geldt ook voor de kinderboekenmarkt. Waar Leesmenu je helpt goede boeken te vinden, zo is er de Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen die hetzelfde doet voor lezers van vier tot zestien jaar.

Als klein boekenwormpje was het voor mij een enorm plezier jarenlang deel te zijn van de KJV, en zo een beetje mee de boekenwereld te bepalen. De KJV is verspreid over heel Vlaanderen en vind je hoogstwaarschijnlijk ook in jouw bibliotheek. Ze bestaat uit zes leeftijdsgroepen van twee jaar. Elke groep leest twee boeken per twee maand (tien in totaal), en komt om de twee maanden samen om ze spelenderwijs te bespreken en samen te evalueren. Op het einde van het jaar krijgt elk kind een stem, en op basis van alle stemmen uit Vlaanderen wint één boek per leeftijdsgroep. En ja hoor, uiteraard hangt aan die uitreiking een groot boekenfestijn vast! Met workshops, gadgets, boekenstandjes, handtekeningen en natuurlijk de superspannende uitreikingsceremonie waar iedereen op het puntje van zijn stoel zit te duimen voor zijn favoriet!

Op de website vind je een overzicht van alle boeken die ooit gewonnen hebben – en als heel Vlaanderen ze verkiest, dan zullen ze wel goed zijn zeker? Hieronder vind je alvast enkele boeken die mij uit de oudere groepen zijn bijgebleven.

Uit de groep 10 tot 12 jaar:

Smokkeldorp door Lucrèce L’Écluse: derde plaats in 2004. Luc Kluize woont op de grens tussen Nederland en België. Zijn wereld komt op zijn kop te staan wanneer hij ontdekt dat zijn vader deel uitmaakt van een groep smokkelaars. Zijn enige vriend is de zoon van een politieman. Wat moet hij doen? Spanning troef!

Uit de groep 12 tot 14 jaar:

Huilen naar de maan door Gerda Van Erkel: winnaar in 2006. O, wat was het dat jaar een hartverscheurende keuze tussen twee hartverscheurende boeken, waarschijnlijk twee van de beste die ik in mijn hele jeugd gelezen heb. Het ene heet Mijn gele ster en kan je hieronder vinden, het ander is Huilen naar de maan. Dehlia ontmoet Luna, een kind dat tussen zwerfhonden is opgegroeid en totaal verwilderd is, en legt zich er met hart en ziel op toe om van Luna terug een volwaardig mens te maken. De manier waarop Gerda Van Erkel dit boek geschreven heeft is wer-ke-lijk subliem. Eentje waarbij je zelfs als volwassen lezer nog een traantje bij wegpinkt …

Uit de groep 14+:

De jongen in de gestreepte pyjama door John Boyne: derde plaats in 2008. Deze zal je waarschijnlijk wel herkennen. Het was een behoorlijke teleurstelling toen dit boek uiteindelijk pas derde werd (en dan nog eens verloor tegen Twilight). Boeken over de Wereldoorlogen zijn er al meer dan genoeg, maar toch is en blijft dit een pareltje.

Nog enkele toppertjes:

De donkere getallen III: de grot van Merlijn door Luc Deschamps: winnaar in 2007 (10 tot 12 jaar)
Mijn gele ster door Eva Wiseman en Frieda Dalemans: tweede plaats in 2006 (12 tot 14 jaar)
De leeuwendochter door Roger H. Schoemans: winnaar in 2007 (12 tot 14 jaar)
Aude door Kristien Dieltiens: derde plaats in 2007 (12 tot 14 jaar)
Jonkvrouw door Jean-Claude van Rijckeghem en Pat Van Beirs: winnaar in 2007 (14+)
Wij, twee jongens door Aline Sax: tweede plaats in 2008 (14+)

Onlangs bijgewerkt

Written by