Far from the Madding Crowd: Twee keer genieten

far from the madding crowd 1280x720

Sinds deze week kunnen we Matthias Schoenaerts wederom gaan bewonderen op het grote scherm, naast Carey Mulligan in het romantisch historisch drama Far from the Madding Crowd, gebaseerd op Thomas Hardy’s gelijknamige klassieker. De moeite? Ja. Allebei? Ja.

Wat je wint bij het boek

Voor wie daar veel belang aan hecht: het boek is een klassieker in de Engelse literatuur en vormt uiteraard het bronmateriaal van de film. Daarnaast is het puur genieten van Hardy’s schrijfstijl – het is niet verwonderlijk dat dit boek ’s mans doorbraak vormde. Vol humor en kristalhelder realisme, wat van tijd tot tijd wel lang uitgesponnen beschrijvingen met zich meebrengt, leest het boek op een heel aangenaam tempo en leer je de verschillende personages door en door kennen.

Door de dikte van het boek en de vele gebeurtenissen, komt de plot ook anders over wanneer je het boek leest dan wanneer je de film bekijkt. Waar je je als lezer gemakkelijk in het verhaal kan vinden, lijkt het in de film – vooral in het begin – wat te gekunsteld te zijn en teveel op toeval te steunen.

Thomas Hardy - Far From the Madding Crowd boek

Wat je wint bij de film

Waar de film aan het begin wat tekortschiet op vlak van plot, wordt ruimschoots gecompenseerd door het acteertalent dat op de set rondloopt. Lange gedachtestromen of beschrijvingen van emoties zijn geen aanraders in film, en worden dus vlotjes in één subtiele blik of beweging gegoten door acteurs die weten hoe ze de harten van het publiek moeten winnen.

Dit in combinatie met muziek die méér is dan een reflectie van de inhoud en een cinematografie waar goed over nagedacht is, zorgt voor vuurwerk op het scherm. Met een mooie variatie aan camerastandpunten en shots brengt cinematografe Charlotte Bruus Christensen niet alleen extra passie in het verhaal, ze heeft van de gelegenheid ook gebruik gemaakt om een reeks sfeervolle natuurbeelden van het Engelse landschap aan de film toe te voegen.

Thomas Hardy - Far From the Madding Crowd filmstill

Conclusie: Thomas Hardy heeft met Far from the Madding Crowd een echte must-read op de wereld gezet en regisseur Thomas Vinterberg is Hardy’s geesteskind zeker waard. De twee mannen hebben duidelijk meer met elkaar gemeen dan enkel hun voornaam!

Written by