Ezels en schildpadden at the Bebop

Sprekende ezels - Adriaan Kuipers

Indien Leesmenu reeds over superfans beschikt, zullen die de naam “Sprekende Ezels” vast wel herkennen van ons verslag van de Deluxe-editie op het M-idzomerfestival vorig jaar.

Op 11 mei palmden zowel nieuwe als oudgediende Ezels café At the Bebop in, voor voorjaar 2015’s laatste Leuvense editie van het “experimenteel laagpodium voor poëzie, woord, muziek, comedy, hamsterslingeren, …”, zoals het zichzelf beschrijft. Vergezeld door akoestische muziek door Nick Delacroix, waren woord en poëzie weer sterk vertegenwoordigd. Bereid u voor op een verslag even absurd als de avond zelf, en hopelijk ook even amusant.

Sprekende ezels Leuven

“De gedichten zijn te kort”

Dat Leesmenu fan is van Wim Paeshuyse is ondertussen geen nieuwtje meer. Zijn odes aan (groot)ouders, de blindehondbegeleidingshonden en “alle meisjes met wie ik ooit iets begon maar nooit iets mee eindigde” zijn ons niet meer onbekend, maar dat maakt het zeker geen kleiner plezier om ervan te genieten. Wim is een ware performer en als je ware performers op een podium zet, komen daar gewoon plezante dingen uit.

Het eerste deel van de avond werd geïllustreerd door Wide Vercnocke, die het niet naliet om daarnaast ook zijn mening te verkondigen. Van een Magrittiaans “Dit is niet Nicks hoofd” tot “Wim Paeshuyse, uw gedichten zijn te kort”, Wide heeft geen micro nodig om te entertainen.

“Het leven is een feest want ik ben er geweest”

Marten Geertsma is waarschijnlijk de enige persoon ter wereld die door z’n publiek vanaf heden gekend is als de man wiens ene tepel anorexia heeft en de andere boulimie maar dat dat geen probleem is, omdat hijzelf gelukkig gewoon kan blijven eten hoe en wat hij wil. Zelfs wie de man niet kon appreciëren moet ‘m credit geven voor z’n originaliteit, vinden wij dan.

“Een douche kunt gij nog nemen, maar ontbijt zit er niet in”

Dat vaste host Stijn Vrancken niet aanwezig kon zijn was dan wel een gemis maar zeker geen domper, want vervangpresentator Adriaan Kuipers (“een beetje zoals Geena Lisa, maar ik ga m’n kinderen wel mooiere namen geven”) slaagde er meer dan in de avond met de nodige hilariteit aan elkaar te babbelen. Dat hij ook een kleine lezing gaf uit eigen werk was een fijne verrassing – geef toe, een ode aan de blondine met als titel “Oh gij peroxide schoonheid” kan toch alleen maar goed zijn, niet?

Nu het voorjaarsseizoen van De Sprekende Ezels erop zit, betekent dat dat we binnenkort weer kunnen genieten van De Sprekende Ezels Deluxe, de jaarlijkse zomertournee waarop de toppertjes van dit jaar nogmaals het podium betreden. In de gaten houden, die website!

Sprekende Ezels - At the Bebop

Foto’s: Jana Dejonghe

Written by