Divergent, overtuigend?

Divergent

Fans van de young adult sciencefiction- en fantasyhype die de laatste jaren blockbuster na blockbuster aflevert zullen het waarschijnlijk al gemerkt hebben: over een week of twee is het zover en gaat een nieuwe filmreeks van start, die wederom belooft kosten noch moeite gespaard te hebben om een groots opgezette creatie neer te zetten. En ja hoor, u raadt het goed. Ook deze filmserie is, zoals wel de mode is in Hollywood, gebaseerd op een gelijknamige boekenreeks. De moeite waard? Op de film moeten we nog even wachten om dat te weten te komen, maar uw Leesmenureporter heeft zich in het zonnetje op de boeken gestort en schetst voor u met veel plezier de grote lijnen van de Divergent-reeks door Veronica Roth.

Waarover gaat Divergent? De serie bestaat uit drie boeken: Divergent, Insurgent en Allegiant. De setting is Chicago in een dystopische toekomst. De inwoners van de stad zijn onderverdeeld in vijf districten of “facties”, waarvan de levensstijl bepaald wordt door een overheersende karaktertrek: oprechtheid, altruïsme, dapperheid, vriendschap en eruditie. De inwoners worden in een bepaalde factie geboren maar moeten op hun zestiende een test doen die onderzoekt in welke factie ze echt thuishoren, waarna ze mogen kiezen of ze in hun factie blijven, of dat ze veranderen naar een andere. Het verhaal van Divergent volgt Beatrice, of Tris, een meisje dat na haar test te horen krijgt dat haar resultaten onbeslist zijn: ze hoort bij geen enkele factie écht thuis, maar vertoont eigenschappen van meerdere. In short: ze past niet in het systeem en vormt bijgevolg een bedreiging. Wat volgt is het angstvallig verborgen houden van haar ware identiteit, de moeilijke keuze of ze het warme thuis van de factie van haar ouders verlaat of niet, de ontdekking dat er onder de leiders van de stad meer aan de hand is en, bovenal, de ontplooiing van de onzekere Beatrice tot de zelfbewuste Tris.

Ik hoor u denken, “Klinkt wel goed!” Het zorgt inderdaad voor stof tot nadenken en het verhaal van Tris is interessant om te volgen. Het eerste boek ontleent veel kracht aan de wereld die geschetst wordt, dus het valt wel op dat het tweede boek moeite heeft evenveel te blijven boeien. Het idee achter de serie spreekt de lezer onmiddellijk aan, maar soms krijg je toch het gevoel dat Roth haar idee veel dieper had kunnen uitbouwen. Wanneer de personages in het derde boek benieuwd worden naar wat er zich buiten Chicago bevindt, wordt het verhaal weer aantrekkelijker. Nog twee minpuntjes zijn de net iets te sterke aanwezigheid van romantiek, en het feit dat de personages, hoewel ze vooral in het eerste boek de lezer wel aanspreken en de schrijfster veel aandacht besteedt aan de ontwikkeling van het hoofdpersonage, over het algemeen soms toch wat oppervlakkig overkomen.

Conclusie? Divergent is een interessante trilogie die vlot leest en een aantal sterke punten heeft, maar die toch ergens tekortschiet om echt vernieuwend te kunnen genoemd worden.

Benieuwd naar wat de verfilming ons brengt!

Divergent: 7,5/10
Insurgent: 6/10
Allegiant: 7/10

Written by