De magie van het beeld: Habibi, door Craig Thompson

Craig Thompson - Habibi

“Een boek dat mijn leven veranderd heeft”? Grote woorden. Vanaf wanneer verandert iets je leven? Ik zou antwoorden dat dat voor mij eerder het lezen in het algemeen geweest is, niet één specifiek boek. Maar als je al je hele leven leest, kan je dat moeilijk een verandering noemen. En zo zijn we terug naar af.

Ik vind het moeilijk en niet nodig om één favoriet boek, lied of film te noemen. Een favoriet moet eigenlijk constant veranderen, anders roest je vast. Daarom wil ik hier een boek bespreken dat een ontegensprekelijke indruk op mij gemaakt heeft maar daarom niet per se een kroontje opgezet hoeft te krijgen. Het gaat om een graphic novel uit 2011, van de hand van Craig Thompson en met de naam Habibi.

Craig Thompson - Habibi 1

Habibi is een coming-of-ageverhaal dat draait rond Dodola en Zam, twee wezen die opgroeien in een mythisch getinte Arabische wereld. Het unieke aan het boek is het visuele: hoe het de warmte en de pracht van de Islam en Arabische kunst etaleert. Een simpele letter kan het uitgangspunt vormen voor een paginagrote illustratie waarbij je niet weet waar te beginnen met kijken. Thompson vindt de balans tussen symboliek, verhaal, tekst en tekening en zorgt meer dan eens voor een echt wauw-effect in een verhaal dat geen enkel moment stroef loopt.

Eén minpuntje? De schrijver is een Amerikaan, wat wel wat afdoet aan de authenticiteit.

Craig Thomspon - Habibi 2

Foto’s: Jana Dejonghe

Written by