Boeken die je leven veranderen? Een inventaris van de belangrijkste symptomen.

fairy-tale-1077863_1280

Mocht je het moeilijk vinden om dat ene boek dat je leven veranderde te identificeren, doe dan even de test aan de hand van deze checklist:

  • Jaarlijke herleesbeurten lijken niet te volstaan. Hoewel je probeert om de aanlokkelijke kreten van die prachtige boekenrug (mijn god – de kleuren! het lettertype! de ronde welving van de met liefde gewoven bladzijden!) te weerstaan, kan je het niet helpen om bij elk vrij moment – voornamelijk postdweilpauzes en eenzame pastadiners – ‘even snel’ doorheen het boek in kwestie te bladeren. Zelfs een rituele begrafenis van je geliefde verhaal onder een berg werkdossiers lijkt zijn effect als ultieme afschrikmiddel te missen.
  • De personages uit boeken die je leven veranderen, zijn niet zomaar je beste vrienden; wanneer het erop aankomt, is hun vriendschap de enige waar je onvoorwaardelijk op kan rekenen. Op ijskoude januariavonden kan je samen met hen op hun favoriete muziek je voeten warm dansen (Regency Tea Parties zijn inderdaad erg populair bij de Austenfan).
  • Je volgt eervol het voorbeeld van fundamentalistische religieuzen; elke zin wordt meticuleus, met gevoel voor ritme en acconsonerende rijm, uit zijn context gehaald als antwoord op iedere levensvraag die je pad kruist. Wanneer een dronken vriend laat op de avond een verhaal van vernederende aard aan een Tolkienfan heeft toevertrouwd, is zijn antwoord op het navolgende roddeldilemma steevast: “Someone else always has to carry on the story (Book II, Ch 1).” Zodra die dronken vriend hulp nodig heeft bij het legen van de maag, zal de Gaskellverslaafde zich zonder schuldgevoel afzijdig kunnen houden dankzij “It is not my nature to show affection even where I feel it” (N&S, Ch 30). Welke citaten liefhebbers van Brusselmans graag in de strijd werpen, laat ik hier even in het midden.
  • Je doet je uiterste best om ver weg te blijven van de online underground, maar de non-canon verhalen op fanfictionsites, het herhaaldelijk scrollen doorheen de goodreadspagina en talloze rollenspelen kan je niet uit je leven wegdenken. Sommige mensen (lees: mensen met een HP-obsessie) spenderen hun vrije avonden zelfs aan het maken van virtueel huiswerk. Of hoe een boek binnendringt in de meest banale aspecten van je leven.

Written by